Flaggstänger

Regler, Råd och tips för Flaggstänger

Tänker du på att köpa flaggstång, men vet inte vad som gäller?
Börja ditt sökande hos oss!

Här hittar du även Flaggregler


Flagghuset och flaggstänger

Flagghuset har sålt och monterat glasfiberstänger i över 50 år och våra flaggstänger är grundligt genomtänkta samt tillverkade av skickliga hantverkare. Alla stänger är tillverkade i glasfiber med ingjuten metall-förstärkning, ett så gott som helt underhållsfritt material som står oberört av väder och vind. Alla fästen är galvaniserade för att kunna klara samma väderförhållanden som stången och är dessutom utformade för att enkelt kunna fälla när det behövs, men även stå säkert och stadigt under en mycket lång tid.
- Därför har vi också 15 års garanti på våra flaggstänger!

Klicka här för att komma till vår Flagshop, så kan du läsa mer om de fyra bas-varianterna av flaggstänger som vi erbjuder!


Vanliga frågor och svar

Hur hög ska flaggstången vara?

Som en tumregel ska en flaggstång vara mellan 3-5 meter över husnocken, hellre lite för hög än lite för låg. Detta är för att flaggan ska kunna ses från alla håll över hustaket samt för säkerhet och komfort. När flaggan eller vimpeln fladdrar i vinden vill man inte att denna ska slå mot huset, läs mer under nästa fråga.


Var kan man ställa en flaggstång? Finns det regler?

Har du egen tomt kan du som regel placera flaggstången vart du vill på din ägo. Dock om du bor i ett mer tät bebott område eller är del av en förening kan det vara bra att höra med ledningen eller grannarna först.

En flaggstång tar inte upp särskilt mycket plats, det finns därför ingen faktisk gräns på hur nära huset en flaggstång kan stå huset. Dock är det viktigt att tänka på flaggan och vimpeln ovan. Dessa ska inte kunna trasslas in i träd och grenar eller slå mot huset.

Vi på Flagghuset har en mycket lång erfarenhet med flaggstänger och hjälper gärna till med frågor kring placering.


Kan jag montera stången själv?

Det går jättebra att montera en flaggstång själv. Flagghuset rekommenderar att man alltid ska vara minst två personer, framförallt om det är en montering av en längre stång.

Flagghuset säljer alla delar av flaggstången samt QuickRock, en slitstark snabbcement som vi använder för våra egna monteringar.

Flaggstångsmontering 2014
Fixing flagpole

Monteringsanvisning flaggstång markfäste


Hur får jag linan att sluta slå? / Utvändig eller invändig lina?

Många tror att en invändig lina innebär att linan inte slår mot flaggstången i vinden - men detta stämmer inte. Är vinden kraftig så slår linan ändå, fast på insidan. Därför brukar inte vi rekommendera invändig lina för privatpersoner - det är dyrare och är säkerhetsåtgärd mer än för utseende. För företag och föreningar är dock en invändig lina med vev eller lucka & lås att föredra, då kan inte vem som helst komma åt linan och flaggan.

För en standard flaggstång är det istället bara att kryssa linan runt flaggstången. Enkelt och effektivt!


Är min flaggstång säker?

Det är alltid bra att beställa professionell översyn då och då, framförallt om flaggstången är över 10 gammal.

För privatpersoner behövs vanligtvis inte översyn eller service på flaggstänger om det inte finns tydliga grunder till oro. Lite ska flaggstången vaja när det blåser och det är mycket sällan de går av, istället är det bra att ta en extra titt på markfästet då och då.

Flaggstänger på offentliga platser bör besiktigas cirka en gång om året för allmän säkerhet.

Samma råd gäller för träflaggstänger. Vet du inte när den senast kontrollerades får du gärna kontakta oss och boka en tid för service.


Nedan kan du läsa på om våra garantier på flaggstänger mm.

Har du ytterligare frågor? Känner du att vi saknar någon fråga gällande flaggstänger?

Kontakta oss med dina frågor

Skötselråd och garanti nedan

Skötesel, drift och garanti 2013
U-Balksflaggstång mått